Lause, joka lienee vellonut useammankin opiskelunsa toisen asteen koulussa päättävien aivoissa. Annanpa neuvon; älä. Saatat löytää jonkin kiinnostavan alan kuten allekirjoittanut, mutta jos kuitenkin ottaisit selvää työllisyystilanteesta ennen lopullisia ratkaisuja. Kyllä, senkin tein, tai ainakin yritin tehdä:

Ala on siis humanistinen ja parhaillaan sieltä valmistuessaan saa tittelin Filosofian maisteri (fil.maist.). Kuulostaa hienolta, eikö? Olet siis lukenut 6 vuotta jotain vierasta kieltä ja hikoillut itsellesi peräpukamat luentosalien kovissa penkeissä, kunnes olet saavuttanut opiskelijan kliimaksin joka oli yhtä vaikea saavuttaa kuin joulukuusi on vetää postiluukusta latva edellä. Kasvot aurinkoisena istahdat vanhan läppärisi ääreen tarkastamaan työllisyystilanteesi MOL:n sivuilta. Sielläpä ovatkin ATK-alan umpikierot pygmit sinua jo ohjastamassa haisevaan sudenkuoppaan lukuisine linkkeineen joista et löydä oikeaa ennen kuin tunnin kuluttua. Todennäköisesti se läski rillipää (Atk-suunnittelija) kuittaa parempaa palkkaa hikisistä nettisivuistaan kuin sinä (fil.maist.) tulet ikinä saamaan.

Löydät siis viimein ammatinhakuoppaan. Ensiksi sinua käsketään valitsemaan ammattiala. Siinäpä alkaa rääkätty hermo läpättää ja alahuulikin värisee tuon Gizan pyramidin kokoisen ongelman edessä. Kuusi vuotta olet koulussa istunut etkä saatana tiedä edes ammattialaasi! Ei auta taaskaan kuin naputtaa joka perkeleen ammattiala läpi ja arpoa, josko se oma (fil.maist.) siellä seisoisi. Luultavasti vain murskaat oman itsetuntosi ja hoiput kelan kautta sossun luukulle, josta saat rahat yhteen six-packiin. Tästä ei lukion opinnonohjaustunneilla mainittu.

Viimeisen naulan arkkuusi (fil.maist.) iskee tuo yläasteella nuuskaa kattoon heitellyt yhteiskunnan epäsosiaalinen aines, joka valmistui viidessä vuodessa ammattikoulun iltalinjalta putkimieheksi ja ajaa nyt Mercedes-Benz-merkkisellä saatanan suurella maantielaivalla. Ainoa joka mieltä enää tässä vaiheessa lämmittää, on Porin Karhu ja tieto siitä, että olethan kuitenkin fil.maist., joka on helvetin hieno titteli.