Setä ei ole paljon kirjoitellut, paitsi nyt kirjoittaa, koska sedän täytyy potea harmitonta hengitystiesairautta. Talvella ei ole tämän kanssa mitään tekemistä, sellainen lääketieteellinen huomio tähän väliin. Pakkanen ei ole virus tahi bakteeri.

Mutta talvi antaa hipeille aihetta murheeseen ja ahdistukseen. Tundran keskellä kasvaneena ja ikiroutaan juureni kasvattaneena olen tv-uutisten aikaan joutunut puremaan silmät sirillään sohvan käsinojaa kun pääkaupunkiseudun velliperseet ihmettelevät lunta, sekä sitä, miten vaikeaa sen keskellä onkaan liikkua kun sitä on aivan perkeleesti. Pääkaupunkiseudulla sijaitsee myös maamme tihein hippikeskittymä, sen olen kyseisistä uutisista sekä lehdistä itse päätellyt - aivoelimellä. Kolme vuotta sitten (2008) Greenpeacen pelleparaati kitisi itkijänaisten lailla "Päästöt alas - lumet takas" ja "Lunta perkele". Mieleni tekee jo uskoa vittumaisen jumalolennon olemassaoloon, joka täräytti piipertäjien niskaan kerralla puoli metriä sitä "lunta perkele" ja nauraa nyt piereskellen pilvenreunalla. O gaudium! Lunta!

Mutta ei ole hipillä vieläkään kivaa. Nyt menee eettisiin nappaskenkiin kylmää lunta kun kävelee kurkkumehukauppaan tai ostamaan viherkasvilannoitteita "koristekasveille". Lisäksi sielua ja silmiä kirvelee neuvostoaikaisen kauhakuormaajan tupruttama sinimusta savupilvi kun alistettu duunari yrittää pukata Lönnrotinkadun lumimassoja kerrostalon kokoisen keon huipulle alitehoisella nokivasarallaan. Kauheasti vaikeuttaa hipin elämää se.

Samaan aikaan loputtomasti naurattavat jokatalviset uutiset katoilta pudonneista eläkeläisistä tahi talonmiehistä. Evoluutio ei ole pysähtynyt, se vain muuttaa muotoaan, aivan kuten tintti muuttaa lauluaan sukupolvi sukupolvelta kaupungistuttuaan. Niin muuttaa ihminenkin itsetuhoisuuttaan - enää ei tarvitse tökkiä sutta kepillä että kah, vaahtoaapi eläin ja mitähän tuo tekee jos vielä tökkään tuohon kuonon kumiosaan, vaan nyt kiipeillään katoilla lumikolien ja -lapioiden kera varsin tietoisina siitä, että jos se lumi tulee sieltä alas niin on yhtä todennäköistä, että ihminenkin kykenee samaan. Ei ole perätön se sananlasku "lähti kuin talonmies peltikatolta".

Mielestäni yksinomaan hipit ovat vastuussa tästä, sillä he olivat ainoita, jotka sitä lunta pääkaupunkiseudulle kaipasivat. Ja syntipukkien etsiminen on ihmiseen muinaisina aikoina koodattu, mihinpä se tiikeri pilkuistaan ja pantteri viiksistään. Pannaan siis Greenpeacen hipit talkoolaisiksi pudottelemaan lumia katoilta ja lapioimaan Inkerin auto taas esiin. Nöyryyttä ja hierarkiaa oppisi siinä hippi. Eikä auta sanoa että "huijjui, pölökään", pelottaahan se normaalia ihmistä kerrostalon katolla! Itsepä tilasit, että ei muuta kuin lumikola suihkimaan, ruokatauolla on soijapörköltiä (koska hippi ei syö kania, kanipörkölt taas on unkarilainen ruoka).

Vihaan myös Kansaneläkelaitosta ja kesäkeittoa.