TJ 12, mikä piristää kummasti.

Onhan se tietysti ihan mukava asia, että tulee joulu, jolloin saa olla rakkaimpiensa kanssa kaikessa rauhassa. Valitettavasti tuo yksi päivä hädintuskin korvaa joulua edeltänyttä kiirastulta. Iloksenne ja suruksenne Thurisas on tarkkaillut kanssaihmisiä joulun alla ja on aulis jakamaan havaintojaan myös teille, oi harvalukuinen lukijakuntani.

Jouluhan on ilon juhlaa ja Jeesuksen jne., tosin itse en ole ikinä perustanut noista uskonnollisista asioista, joten henkilökohtaisesti pitäydyn pakanallisessa mässäily- ja lahjomisperinteessä jouluisin. Havaintoni kylläkin osoittavat joulun olevan iloon ja ystävällisyyteen velvoittava ajanjakso. Kyläyhteisössä eläessäni olen puolituttujen ympäröimänä kaikkialla. Kaupassa ihmiset toivottavat jokaiselle vastaantulijalle hyvää joulua hymyssä suin ja ovat lapsenriemun täyttämiä. Arkena näille tutuntutuille nyökätään tavatessa, mikä riittääkin sosiaalisesta kanssakäymisestä. Itse jotenkin ahdistun kun minulle tuntematon ihminen ampaisee hyllyjen välistä kuin kanahaukka toivottamaan hyvää joulua minulle ja kihlatulleni (joka ei kuitenkaan ole paikalla eikä puhuja häntä varsinaisesti ole edes tavannut, mutta on kuullut puhuttavan että sillä hipilläkin on joku nainen ja sormuskin näkyi olevan) ällöttävän leveä hymy kasvoillaan. Itseinho valtaa minut vääntäessäni kasvoni gargoilimaiseen virneeseen ja inistessäni jouluntoivotukset tuolle hyeenalle. Kaupan ovelta puolijuoksua autoon ja nopeasti kotiin.

Sukujuhlakin joulu tietääkseni on. Muistetaan isovanhempia vierailulla, samoin kummeja, tätejä, kihlatun samaisia sukulaisia, serkkuja puhelinsoitolla, ystäviä tekstiviestillä ja joitakin konservatiiveja joulukortilla. Keltaisia muistilappuja on seinät täynnä ja aina unohtuu joulutervehdys jollekin. Toinen velvoite jonka ihminen on itselleen vapaaehtoisesti luonut. Eikö sukulaisia ja muita arvostettavia läheisiä voi muistaa muuten kuin juhlapyhinä? Haudoilla kontataan kohmeisin sormin kynttilöitä sytytellen, tirautetaan kenties kyynel ja muistellaan että oli se sekin kun isosetä sai hauen joka sitten raatelikin isosedän ranteen auki ja koukku tarttui korvalehteen, se oli silloin rippikoulukesänä, oli se hellä mies se isosetä. Näin puhdistuu omatunto kun viimeksi tuli haudalla käytyä edellisenä jouluna. Minun on erittäin helppo paheksua vallitsevaa käyttäytymismallia, sillä olen yleensäkin paljon yhteydessä minulle tärkeisiin ihmisiin ja osaan muistaa jo kuolleita läheisiä muutenkin kuin kalmistolla tarpoen. En silti väitä, että se sopisi jokaiselle, voihan joku viihtyäkin hautausmaalla ja serkun viiden ADHD-pennun seurassa. Minua varten se ei tosin ole.

Jos jokainen pysähtyisi hetkeksi miettimään joulun infernaalista matalalentoa, kun juostaan paikasta toiseen silmät kiiluen ja suu vaahdossa kiljuen samalla "hyvää joulua" joka helvetin spanielille joka kököttää kylmissään räntäsateessa valotolppaan köytettynä, ei varmasti löytyisi sen vertaa järkeä tuosta toiminnasta, että sitä viitsisi ympäri vuoden harrastaa. Ja ollaanpa rehellisiä, kuka nauttii aikataulutetuista vierailuista vanhainkodeissa, sekä räikeistä jouluvaloista ja joululauluista tavarataloissa? Epilepsia siinä iskee terveellekin. Eikä varmaan sitä spanieliakaan lämmitä jouluntoivotukset.

Ehdotus käyttäytymismalliksi vuodelle 2008; otetaan rauhallisesti, aloitetaan joululahjojen hankkiminen jo heinäkuussa, jotta vältytään siltä maaniselta kohkaamiselta joulukuussa, eikä mietitä, kenelle "täytyy" laittaa lahja tai edes joulukortti. Jokainen laittaisi lahjan sellaiselle jonka katsoo sen ansainneen. Eikä lahjoja paitsi jääneiden tarvitse näyttää hapanta naamaa, vaan ottaa asiasta opikseen ja muuttaa käytöstään. Loppuisi se stressi kun kerrankin kehtaisi olla rehellinen ja samalla voisi opettaa kyttääjätädille että se saatanan kyylääminen käy hermoille, otatko opiksi kun et lahjaa saanut, häh? Voitaisiin luopua kaikista velvoitteista ja väkipakolla kehitetyistä obsessioista olla ystävällinen jokaiselle selkäänpuukottajalle tällä planeetalla!

Hyvää ja velvoitteista vapaata joulua toivottaa Thurisas! Sekä sukupuolitaudeilta vapaata uutta vuotta!